Založ si blog

Zrnká múdrosti

Autorom nasledujúcich myšlienok a citátov je Sully Prudhomme

Dokonalosť v básnickom umení je to, že na vyslovenie myšlienky si poslúžime slovami, ktoré si vynúti rytmus. Veršotepec skladá svoju myšlienku na slová, ozajstný básnik podriaďuje slová myšlienke.

Poézia je často iba umením prispôsobiť myšlienky slovám.

Čo je pochybné, je zlé, aspoň v poézii, lebo pochybnosť nie je zlúčiteľná s pôvabom, nastoluje problém, ktorý treba riešiť, keď máme očariť dušu. Ak o niečom sami pochybujeme, budú o tom pochybovať aj ostatní.

Básnik nebude nikdy priveľmi suchým plodom, iba ak by ním bol z lenivosti.

Dramatický žáner, tak ako sa chápal doteraz, je zo všetkých literárnych žánrov najpríťažlivejší, pretože zobrazením charakterov a mravov núti ľudí, aby sa zaoberali sami sebou. Ale súčasne je pre spisovateľa najnebezpečnejší, lebo každý sa cíti povolaný o ňom hovoriť a najmenšia chybička v ňom bije do očí. No v žánroch mu nepatrí prvenstvo, lebo záujem ľudí upriamuje iba na ľudí. Každý literárny žáner je len okýptením poézie, v ktorej sa, počnúc Hugom, básni o všetkom pod jedinou podmienkou: dojímať. Úlohou básnika je dať hocičomu tvar, tvaru život a životu vášeň.

Darmo básnik-republikán ospevuje spravodlivosť a slobodu; republike poslúži iba vtedy, keď napíše krajšie básne ako monarchisti. A básnik – vlastenec bude zbytočne zlorečiť nad nespravodlivosťou dobyvateľa a velebiť šľachetné city porazených, svoju krajinu povznesie, len ak napíše v rodnom jazyku krajšie verše ako cudzinec vo svojom. Iba kto sa usiluje vyniknúť vo svojom povolaní, prinesia svojej vlasti úžitok, a keby sa novinári tak snažili poznať mienku verejnosti, ako sa básnik usiluje prehĺbiť svoje umenie, aby sa preslávil, básnik by sa nemusel zaoberať politikou a novinár by ho nemusel poúčať. Každý by vynikol tam, kde má vynikať, a tak by si uvedomil svoju silu a poslanie.

Ako človek chcem byť iba trstinou vo vetre, trstinou rozozvučanou búrkou, ktorá sa však rada skláňa a k dubu cíti skôr obdiv ako závisť. Republikánom sa otvorene priznám, že keby boli vo Francúzsku iba ľudia môjho charakteru, spoločnosť by tam nemohla existovať. Žiadam od nich iba to, aby ma nechali na pokoji. Sľubujem im, že zaplatím za všetko, čo potrebujem, a nezneuctím ich spoločnosť svojím správaním.

Keď skutočný umelec dosiahne určitý stupeň vzdelania a skúsenosti, dokonale vie, proti čomu sa v jeho diele nedá namietať; nech sa toho zanovito drží, a potom už nebude dbať na kritiku, ani sa jej báť.

Dobrý sochár urobí majstrovské dielo aj z busty hrbáča.

Pôvab tvarov je ako duchaplnosť krásy.

Vo všeobecnosti je viac pôvabu v pohybe ako v tvare.

Pôvab je poddajnosť tvaru. Stačí zabudnúť na svoje telo, nenájdeme nič dokonalejšieho vo vesmíre.

V úprimnom jazyku lásky je iba jediný podnet – milovaná vec, jediný prívlastok – jej čaro. Preto je hudba pravdivým a dostačujúcim jazykom srdca a náš rozum si uvedomuje, že oveľa citlivejšie pôsobí na človeka kadencia vety ako slová.

Hanba im! Sláva nám!

24.03.2011

Hanba im! Sláva nám! Za druhej svetovej vojny bol slovenský štát spojencom Adolfa Hitlera. Slováci vypovedali vojnu USA. Z tých čias sa traduje anekdota: Dvaja slovenskí drotári sa o vypovedaní vojny Amerike dozvedeli vo Švajčirsku. Ihneď poslali vláde telegram: „Máme sa vrátiť domov, alebo máme udrieť zboku?“ Cítim vo vzduchu zrod nových vtipov. V jednom z nich [...]

Kniha byliniek

23.03.2011

Autorom nasledujúcich textov je košický rodák Sándor Márai (1900 – 1989), maďarský publicista a spisovateľ. Vyšli pod názvom Kniha byliniek, Kalligram 2002, preložil Peter Macsovszky. O usporiadanosti pohybov Dbaj na to, aby si sa nikdy neponáhľal, a vo svojej práci, v spoločnosti, aj v každodenných činoch sa podriaďuj prísnej dôslednosti faktov a situácií. Nechci dvoma [...]

Šľak ma ide trafiť

22.03.2011

Šľak ma ide trafiť z chrumkavosti Šľak ma ide trafiť, keď niečo, čo má byť chrumkavé, nie je chrumkavé. Podľa mňa by malo byť na svete všetko chrumkané. Celý svet by mal byť jeden veľký chrum. Ale ľudstvo je nepoučiteľné. Mnohí vyrastajú v rodinách, kde si na chrumkavosť nepotrpia. Minule som bol na návšteve a práve jedli haruľu (zemiakovú placku). Vraj [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 140
Celková čítanosť: 226748x
Priemerná čítanosť článkov: 1620x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy