Založ si blog

Zrnká múdrosti

Autorom nasledujúcich myšlienok a citátov je Sully Prudhomme

Hudba je skutočne veľká objavovateľka, vyjadruje priamy bezprostredný vzťah medzi srdcom a jeho konečným objektom, ktorý sa nazýva Nebo.

Román sa nezaobíde bez okolností, z ktorých sa rodia vášne; musí vytvárať situácie.

Hudba ruší situácie, pôsobí priamo na city, a keďže nevpletá do života srdca nič zo života ostatných schopností, dosahuje intenzitu pocitov, akú nedosahuje iné umenie.

V románoch ako v živote pôsobia príbehy na srdce, len ak prechádzajú mysľou, ktorá ich súdi. Hudba potláča príbeh a ideu a rozochvieva srdce hneď. Z hľadiska psychológov je tento jav úžasný. Medzi vzruchmi a citmi teda jestvuje veľmi dôverný vzťah: jedny vyvolávajú druhé. Naostatok, toto pozorovanie sa dá aplikovať na výtvarnom umení: je to v podstate otázka krásna.

Túžiť znamená dúfať; alebo ešte lepšie: kto túži, dúfa. Čo je
nedosiahnuteľné, po tom netúžime.

Nádej dáva cenu aj tomu najbiednejšiemu životu. Je vôbec možné, aby sme za bieleho dňa uprostred svojich blížnych stratili nádej? Nádej ako galejnícka guľa. Bez nej by bol svet plný samovrahov.

Nádej má sladkú chuť tej veci, v ktorú dúfa, a duša tuší raj, čo verí, že je v nej.

Nádej je zálohou na vytúžené šťastie.

Zbytočne sa namáhame, ak chceme zmierniť imaginárne bolesti; útecha patrí srdcu a bolesť mozgu.

Žiaľ sa nám podarí vyliečiť len opakom toho, čo ho spôsobilo. Ak matka stratila dcéru, ťažko ju utešíme, lebo dcéru jej nemôžeme vrátiť. Sú bolesti, ktoré sa neutíšia náhradou, všetko, čo môžeme urobiť, je rozptýliť srdce inými myšlienkami. Jedine bolesti tela sa odstraňujú nepriamym liečením.

V bolesti sú okamihy, keď nás prejavy sústrasti rozzúria.

Utešiť znamená odstrániť zo srdca pocit bolesti, ale nezničiť pritom jeho príčinu. Nepovieme, že jeden človek utešil druhého tým, že mu dal peniaze, ktoré tento stratil. Útechu mu poskytne vtedy, ak ho naučí pohŕdať bohatstvom. Mali by sme odlišovať útechu od rozptýlenia. Bolesť nezmierime zábavou. Pohnútky útechy v pravom zmysle slova treba čerpať z oblasti nešťastnej udalosti a mali by sa na ňu vzťahovať otvorene a priamo. Úloha utešiteľa je vskutku ťažká; nesmie dať zabudnúť na udalosť, ani odstrániť jej mrzuté účinky, ale zmierniť ich dojatie v duši najyžšími úvahami: buď ľahostajnosťou srdca na spôsob stoikov, alebo objavením určitej náhrady. Čas utešuje, ale inak. Ak by sme to mali povedať presnejšie, povieme, že čas nás zmení. Utešiť sa časom znamená ochromiť pamäť prívalom nových vzruchov. Nesmieme za to obviňovať srdce, nie je zodpovedné za spomienku.

Keby sme tak vedeli, akým spôsobom zomrieme, nerobili by sme nič iné, len by sme mysleli na smrť. Záhadné, že práve pochybnosť v tejto veci nás uspokojuje, kým vo všetkom inom nás mučí. Smrti sa nebojíme možno preto, že čas sa skladá z radu nekonečne krátkych okamihov, v ktorých sme si istí životom.

Prečo sa utešujeme vedomím, že všetci musíme umrieť?

Hanba im! Sláva nám!

24.03.2011

Hanba im! Sláva nám! Za druhej svetovej vojny bol slovenský štát spojencom Adolfa Hitlera. Slováci vypovedali vojnu USA. Z tých čias sa traduje anekdota: Dvaja slovenskí drotári sa o vypovedaní vojny Amerike dozvedeli vo Švajčirsku. Ihneď poslali vláde telegram: „Máme sa vrátiť domov, alebo máme udrieť zboku?“ Cítim vo vzduchu zrod nových vtipov. V jednom z nich [...]

Kniha byliniek

23.03.2011

Autorom nasledujúcich textov je košický rodák Sándor Márai (1900 – 1989), maďarský publicista a spisovateľ. Vyšli pod názvom Kniha byliniek, Kalligram 2002, preložil Peter Macsovszky. O usporiadanosti pohybov Dbaj na to, aby si sa nikdy neponáhľal, a vo svojej práci, v spoločnosti, aj v každodenných činoch sa podriaďuj prísnej dôslednosti faktov a situácií. Nechci dvoma [...]

Šľak ma ide trafiť

22.03.2011

Šľak ma ide trafiť z chrumkavosti Šľak ma ide trafiť, keď niečo, čo má byť chrumkavé, nie je chrumkavé. Podľa mňa by malo byť na svete všetko chrumkané. Celý svet by mal byť jeden veľký chrum. Ale ľudstvo je nepoučiteľné. Mnohí vyrastajú v rodinách, kde si na chrumkavosť nepotrpia. Minule som bol na návšteve a práve jedli haruľu (zemiakovú placku). Vraj [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 140
Celková čítanosť: 226712x
Priemerná čítanosť článkov: 1619x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy