Založ si blog

Bodka Milana Lasicu

29.1.2007

Teraz, keď sa tancujú dosť trápne tance okolo obsadenia miesta šéfa Úradu pamäti národa, chytil som do rúk Slovník cudzích slov. Na strane šesťdesiattri pod heslom AMNÉZIA je napísané: Amnézia (z gréčtiny) 1. lek. strata pamäti následkom choroby alebo poškodenia mozgu. 2. psychoanal. neschopnosť reprodukovať minulú skúsenosť, strata pamäti, zabudnutie.
Ak hovoríme o Ústave pmäti národa, je jasné, že ide o bod 2., lebo národ nemôže stratiť pamäť následkom choroby.
Môže ju stratiť len z vlastnej vôle. Alebo na čísi príkaz. To naša generácia zažila vrchovatou mierou. Keď som začal chodiť do školy, visel nad katedrou obraz prezidenta Beneša. Rok-dva predtým obraz prezidenta Tisa. Pár rokov predtým obraz prezidenta Masaryka. A predtým obraz cisára Františka Jozefa. A na to všetko bolo treba zabudnúť pod obrazom prezidenta Gottwalda, potom Zápotockého, potom Novotného, potom Svobodu, nakoniec Husáka. A to nie je všetko. Za Zápotockého bolo treba zabudnúť na Gottwalda, za Novotného na Zápotockého, za Svobodu na Novotného a za Husáka na všetko. Okrem Lenina. Ten bol večne živý. So Stalinom to už nebolo také jednoznačné. Keď umrel, tiež sa zdalo, že bude večne živý. Onedlho ho zatratili a vymazali, o pár rokov neskôr ho začali opatrne kriesiť podobne ako Gottwalda. Žili sme svoje životy v krajine, kde okrem pozdravu Práci česť nebolo stabilné nič.
Menili sa názvy ulíc a námestí. Štefánikova ulica sa zmenila na Ulicu obrancov mieru, v šesťdesiatom ôsmom znovu na Štefánikovu a v sedemdesiatom zase na Ulicu obrancov mieru. Kto bol v nemilosti? Štefánik či obrancovia mieru? Ktovie, ako sa tá ulica volala pred Štefánikom? Tam kde stojí súsošie štúrovcov stála socha Štefánika. Predtým bola na tom mieste socha Márie Terézie. Kto tam stál pred ňou? O kom písali slohové úlohy školáci koncom devätnásteho storočia? O kom za prvej ČSR? O kom za Slovenského štátu? Po vojne sme písali o víťaznej sovietskej armáde, ktorá nás oslobodila od fašizmu. A iba tajne, off record, sme si šepkali o tom, že Plzeň oslobodili Američania. Američania boli podozriví už vtedy, keď oslobodzovali. Ktovie prečo? Že priniesli džúsy a žuvačky? Alebo že priniesli to, čo mali tiež v zásobe – slobodu? Rusi nepriniesli ani žuvačky, ani slobodu. Lebo – ako píše Sándor Márai – nemôžeš niekomu priniesť to, čo sám nemáš.
Takto sme sa pretĺkali v ustavičnom zabúdaní. V ňom bola naša sila. A teraz, keď si konečne chceme spomenúť (lebo bez minulosti nejestvuje budúcnosť), robia niektorí politici z tohto úprimného pokusu frašku. Myslím, že by sme si ich mali zapamätať. Mali by sme byť schopní reprodukovať túto skúsenosť. (Heslo Amnézia, Slovník cudzích slov)

Zdroj: Milan Lasica Bodka 2, Forza Music 2009
————————————————————-

Hanba im! Sláva nám!

24.03.2011

Hanba im! Sláva nám! Za druhej svetovej vojny bol slovenský štát spojencom Adolfa Hitlera. Slováci vypovedali vojnu USA. Z tých čias sa traduje anekdota: Dvaja slovenskí drotári sa o vypovedaní vojny Amerike dozvedeli vo Švajčirsku. Ihneď poslali vláde telegram: „Máme sa vrátiť domov, alebo máme udrieť zboku?“ Cítim vo vzduchu zrod nových vtipov. V jednom z nich [...]

Kniha byliniek

23.03.2011

Autorom nasledujúcich textov je košický rodák Sándor Márai (1900 – 1989), maďarský publicista a spisovateľ. Vyšli pod názvom Kniha byliniek, Kalligram 2002, preložil Peter Macsovszky. O usporiadanosti pohybov Dbaj na to, aby si sa nikdy neponáhľal, a vo svojej práci, v spoločnosti, aj v každodenných činoch sa podriaďuj prísnej dôslednosti faktov a situácií. Nechci dvoma [...]

Šľak ma ide trafiť

22.03.2011

Šľak ma ide trafiť z chrumkavosti Šľak ma ide trafiť, keď niečo, čo má byť chrumkavé, nie je chrumkavé. Podľa mňa by malo byť na svete všetko chrumkané. Celý svet by mal byť jeden veľký chrum. Ale ľudstvo je nepoučiteľné. Mnohí vyrastajú v rodinách, kde si na chrumkavosť nepotrpia. Minule som bol na návšteve a práve jedli haruľu (zemiakovú placku). Vraj [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 140
Celková čítanosť: 227153x
Priemerná čítanosť článkov: 1623x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy