Založ si blog

Bodka Milana Lasicu

5.2.2007

Že vraj sociálni demokrati chcú znovu oslavovať Sviatok práce, nám starším tak dobre známy Prvý máj. Myslím, že je to v poriadku. Sviatok práce bol pôvodne naozaj sviatkom pracujúcich. Podnet k jeho vzniku sa udial v Spojených štátoch amerických, v lone kapitalizmu. Tam, kde vznikla žiarovka, automobilová veľkovýroba alebo Coca cola.
Všetky tieto symboly pokroku produkujúce zisk, vyrobili ruky pracujúcich. Pravdaže, najprv to musel niekto vymyslieť. Nejaký Edison alebo Ford. Je zaujímavé, že ani Edison, ani Ford nie sú považovaní za pracujúcich, hoci keby nepracovali, asi by pracujúci nemali čo vyrábať a teda vlastne ani čo oslavovať. Prvý máj však pracujúci mepovažovali len za sviatok, ale aj za deň protestu. Protestovali proti tomu, že sú pracujúci.
Táto formulácia je zľahčujúca a napísal som ju len preto, že sa mi páčila. Iste, pracujúci protestovali proti etablishmentu, proti vlastným nízkym mzdám, proti pracovným podmienkam, proti tomu, aby pracovali mladiství, proti viac ako osemhodinovému pracovnému času a tak ďalej. V mene týchto myšlienok pochodovali po uliciach, niesli transparenty a spievali Pieseň práce. Tam niekde sa zakoreňovala nenávisť k zisku. K zisku, na základe ktorého bolo možné zaviesť osemhodinový pracovný čas, vyžšie mzdy, lepšie pracovné podmienky a tak ďalej. Takže dohodnime sa, Prvý máj bol súčasne oslavou aj protestom. Pracujúci pochodovali („dajme sa na pochod“), ale pochybujem, že by niekto z nich stál na tribúne a mával. Dokonca pochybujem, že tam bola nejaká tribúna. Kto by na nej stál? Továrnik? Veľkopodnikateľ? Predmety protestu pracujúcich? Asi ťažko. Mohol by na nej stáť len jeden z nich, jeden z pracujúcich. Ten, kto pochod zorganizoval, odborár. Teda funkcionár politického zamerania, organizátor, aktivista, nepriateľ bohatých. Bohatí to okamžite pochopili a problém riešili tak, že namiesto masy pracujúcich si kupovali priazeň aktivistu, odborára. Ten potom pracujúcim vysvetlil, že všetko bude, ale nie hneď. Pracujúci sa uspokojili a s pocitom čiastkového víťazstva sa vrátili k strojom. Stretneme sa zase o rok, súdruhovia!
Prvomájový sprievod dostal celkom iný zmysel, keď získali moc komunisti. Komunisti to zobrali od gruntu. Zlikvidovali vlastníkov a sami sa stali vlastníkmi. Zlikvidovali aj sociálnych demokratov, ale Prvý máj si ponechali. Presnejšie povedané, ukradli im ho. Ale nie ako prejav solidarity a protestu. Veď napokon proti komu by pracujúci mali protestovať, keď všetko patrilo všetkým? Sami proti sebe? Takže: koniec protestov, koniec odborov, koniec prejavov akejkoľvek spontánnosti. Každý rok sa stretneme v organizovanom sprievode, aby sme oslávili súdruhov, ktorí stoja na tribúne a vďaka ktorým tu môžeme dnes pochodovať.
Hurá! Takže ak sociálni demokrati chcú obnoviť prvomájový sprievod, mali by sa vopred rozhodnúť, či to má byť protest alebo oslava. Ak protest, tak proti komu? Ak oslava, tak koho? Práci česť.

Zdroj: Milan Lasica Bodka 2, Forza Music 2009
————————————————————

Hanba im! Sláva nám!

24.03.2011

Hanba im! Sláva nám! Za druhej svetovej vojny bol slovenský štát spojencom Adolfa Hitlera. Slováci vypovedali vojnu USA. Z tých čias sa traduje anekdota: Dvaja slovenskí drotári sa o vypovedaní vojny Amerike dozvedeli vo Švajčirsku. Ihneď poslali vláde telegram: „Máme sa vrátiť domov, alebo máme udrieť zboku?“ Cítim vo vzduchu zrod nových vtipov. V jednom z nich [...]

Kniha byliniek

23.03.2011

Autorom nasledujúcich textov je košický rodák Sándor Márai (1900 – 1989), maďarský publicista a spisovateľ. Vyšli pod názvom Kniha byliniek, Kalligram 2002, preložil Peter Macsovszky. O usporiadanosti pohybov Dbaj na to, aby si sa nikdy neponáhľal, a vo svojej práci, v spoločnosti, aj v každodenných činoch sa podriaďuj prísnej dôslednosti faktov a situácií. Nechci dvoma [...]

Šľak ma ide trafiť

22.03.2011

Šľak ma ide trafiť z chrumkavosti Šľak ma ide trafiť, keď niečo, čo má byť chrumkavé, nie je chrumkavé. Podľa mňa by malo byť na svete všetko chrumkané. Celý svet by mal byť jeden veľký chrum. Ale ľudstvo je nepoučiteľné. Mnohí vyrastajú v rodinách, kde si na chrumkavosť nepotrpia. Minule som bol na návšteve a práve jedli haruľu (zemiakovú placku). Vraj [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 140
Celková čítanosť: 227152x
Priemerná čítanosť článkov: 1623x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy