Založ si blog

Zrnká múdrosti

Autorom nasledujúcich myšlienok a citátov je Sully Prudhomme

Nie je najmúdrejší ten, kto pozná najviac právd, ale kto pozná tie najlepšie.

Keby sa bolo odjakživa verilo, že človek nie je slobodný, považovali by sme slobodu za najkrajší objav.

Nemôžeme byť skeptickí, lebo aj skeptik musí mať svoju mienku: nič nie je isté a každý názor sa buduje na báze toho, čo považujeme za pravdivé.

Nájsť pravdu znamená konštatovať; ale realizovať ju znamená tvoriť. Hľa, preto nám filozofia väčšmi približuje boha ako cnosť.

Hlboká myšlienka je záver, z ktorého sa dajú uhádnuť princípy; pochopíme ju teda iba zriedkavo, pretože málo poznáme princípy právd.

Skazenosť mravov ovládla reč. Keď nejaký tyran povie: „Chcem aby si urobil toto!“, mal by radšej povedať: „Želám si…“, lebo činnosť nejakého človeka nemôže byť determinovaná vôľou druhého a želanie sa začína tam, kde sa končí sféra činnosti. Želáme si vtedy, keď už nemôžeme chcieť, alebo ak naša vôľa podlieha prekážke. Rozkaz je iba oznámením želania, lebo ten, kto ho dostáva, drží článok reťaze, ktorou sa prenáša pánova vôľa na jeho vôľu. Keby roztrhol reťaz, potom by si pán mohol len želať a želanie je priznaním tyranovej bezmocnosti. Aj slovo moc sa takisto neprávom privlastňuje panovníkom, v skutočnosti sa moc nezlučuje s možnosťou prekážky. Nepoviete: „Môžem prejsť cez túto rieku“, ak nie ste presvedčený o pevnosti mosta, alebo ak to aj poviete, tak asi v zmysle: „Môže sa stať, že prejdem cez most.“ Tyran takisto nemá moc nad vôľou svojho ľudu, ale má šancu, že si ju získa. Napokon filozofi nazývajú slobodou schopnosť chcieť, a na tú sa tyrani neusilovali zaútočiť, šetriac si sily na to, aby sputnali inú slobodu – schopnosť konať.

Ľahkosť, ktorú má niekto v nohách, má iný v mysli. Je to rovnaká kvalita dvoch rôznych substancií, a predsa ju oceníme viac v prvej ako v druhej. Zdá sa, že svojou povahou si duša váži kvality, ktoré sama má a hodnotí ich tak, ako by ich hmota nevedela zhodnotiť. Je to vlastne nespravodlivé: lenže hodnota sa rodí zo slobody a duša je slobodná, a tak táto cnosť prýšti zo všetkých vlastností ako lesk slávneho mena na rodine. Vôľa zušľachťuje celú dušu ako rodinu otec.

Vo filozofii treba často dlho rozmýšľať, aby sme nakoniec prišli na naivné dohady.

Tvorba dokazuje boha, zdá sa s ním nezlúčiteľná.

Boh je to, čo mi chýba, aby som ho pochopil.

Pretože sa veci srdca nevysvetľujú, citliví ľudia sú vždy slabší vo filozofických debatách.

Kresťanská láska je najpoetickejšia zo všetkých cností: je to láska praktická bez vypočítavosti. A nebo?

Myslíme si, že žijeme, ale v skutočnosti nerobíme iné, len sa prácou bránime smrti. Správanie väčšiny ľudí by sa zdalo menej iracionálne, keby sme viac čítali filozofov.

Ak tvrdíte niečo za alebo proti v metafyzike, budete sa vždy opierať o autoritu nejakého veľkého filozofa; to môže utešiť len hlupákov.

Aké je skutočné trvanie určitého časového úseku, ktorý sa jedným zdá dlhý a druhým krátky?

Pascal a toľko ďalších, ktorí umreli v rozkvete génia! Ako príroda pohŕda ich dielom! Osudové zákony bezočivo požierajú najkrajšie výtvory slobodnej aktivity, totiž poznanie, získané vôľou geniálneho človeka.

Hanba im! Sláva nám!

24.03.2011

Hanba im! Sláva nám! Za druhej svetovej vojny bol slovenský štát spojencom Adolfa Hitlera. Slováci vypovedali vojnu USA. Z tých čias sa traduje anekdota: Dvaja slovenskí drotári sa o vypovedaní vojny Amerike dozvedeli vo Švajčirsku. Ihneď poslali vláde telegram: „Máme sa vrátiť domov, alebo máme udrieť zboku?“ Cítim vo vzduchu zrod nových vtipov. V jednom z nich [...]

Kniha byliniek

23.03.2011

Autorom nasledujúcich textov je košický rodák Sándor Márai (1900 – 1989), maďarský publicista a spisovateľ. Vyšli pod názvom Kniha byliniek, Kalligram 2002, preložil Peter Macsovszky. O usporiadanosti pohybov Dbaj na to, aby si sa nikdy neponáhľal, a vo svojej práci, v spoločnosti, aj v každodenných činoch sa podriaďuj prísnej dôslednosti faktov a situácií. Nechci dvoma [...]

Šľak ma ide trafiť

22.03.2011

Šľak ma ide trafiť z chrumkavosti Šľak ma ide trafiť, keď niečo, čo má byť chrumkavé, nie je chrumkavé. Podľa mňa by malo byť na svete všetko chrumkané. Celý svet by mal byť jeden veľký chrum. Ale ľudstvo je nepoučiteľné. Mnohí vyrastajú v rodinách, kde si na chrumkavosť nepotrpia. Minule som bol na návšteve a práve jedli haruľu (zemiakovú placku). Vraj [...]

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 140
Celková čítanosť: 226725x
Priemerná čítanosť článkov: 1619x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy