Založ si blog

Banková Bystrica

Banková Bystrica

Môj plán je jednoduchý. Vychádza z ďalšieho reálneho rozvoja veľkolepej budúcnosti Bankovej Bystrice. Predpokladám, že prudkým nárastom počtu bánk v tomto meste a vznikom bankárskej fakulty stane sa z Bankovej Bystrice mekka finančníkov. Počúvam reči o vybudovaní nedobytných hradieb okolo Bankovej Bystrice. Poviem otvorene – som proti. Bankoví lupiči už teraz nepoužívajú baranidlá, dynamit či povrazové rebríky so záchytnými hákmi… väčšinou sú to talentovaní ľudia, ktorí majú na to, aby vnikli do banky caz počítačové kódové systémy. Chýba im však vzdelanie. Po dohode s magistrátom mesta presunie finančný odbor investície určené pôvodne na nedobytné mestské hradby do školstva! Vznikne fakulta bankového lupičstva, s príslušnou katedrou dejín zlodejín. Pre absolventa vysokej školy bankovej – odbor bankového lupičstva – nebude problém vybieliť hociktorú banku na svete. Som presvedčený, že s pedagógmi nebudú problémy. Pre každého starého bankového lupiča bude cťou prijať profesúru na novej fakulte. Pokiaľ viem, Banková Bystrica bude jediné mesto na svete s takouto školou, takže záujem o štúdium bude veľký. Určite priestory na vysokoškolskú lupičnú prax vďačne uvoľnia poštové úrady v okolitých obciach. Vychádzam zo skúseností japonských magistrátov. Keďže v Japonsku býva pomerne často zemetrasenie, vybudovali si tamojšie mestá sieť obchodných domov z gumy. V takýchto obchodných domoch usporadúvajú simulované zemetrasenia. Múry, tovar, výťahy, pulty, pokladnice – všetko je z gumy. A keď sa začne obchodný dom naplnený zákazníkmi triasť, zhasne svetlo a všetci popadajú na prízemie. Keď je všetko dôkladne vytapacírované gumou, nikomu sa nič nestane a všetci sa vrátia rozosmiati domov. Rozosmiati preto, lebo v tej gumenej tme možno zažiť plno smiešnych momentov. V Bankovej Bystrici pôjde o simulované prepady poslucháčov lupičskej fakulty. Elektráreň v istej chvíli vypne prúd a v tej istej chvíli sa vypne niektorý ročník fakulty na vykonanie lúpeže. Staršie ročníky už budú nacvičovať lúpeže cez elektroniku, computery a dekan zavolá do elektrárne aby – naopak – prúd nevypínali. Aby Banková Bystrica neškodovala, poslucháči (okrem toho, že sa naučia naspamäť preambulu našej ústavy) podpíšu vyhlásenie, že sa po lúpeži dajú chytiť. Budú utekať, ale nie až tak veľmi rýchlo, aby ich policajti nechytili. Samozrejme, pre bankobystrickú políciu treba rátať s bicyklami. Do niektorých vecí treba investovať, aj keď to bolí!
Čuduj sa svete – môj plán, ktorý som písomne odovzdal do komisie vysokých škôl, naráža na odpor. Vraj lupičská fakulta bude učiť mládež kradnúť – čiže prestupovať zákon. Vraj kradnúť je u nás trestné. Priznám sa, to je pre mňa novinka. Až taký prehľad v paragrafoch nemám, ale podľa toho, čo okolo seba vidím, som predpokladal, že zlodejina už u nás nie je trestne stíhaná… Ale dám sa poučiť, som celoživotne za konsenzus.
Budúcnosť Bankovej Bystrice je v rukách bankárov. Ak budú ochotní sponzorovať lupičskú fakultu, predídu mnohým bankovým lúpežiam storočia. V mládeži, ale aj v starších ľuďoch, treba prebudiť opovržlivý vzťah k peniazom! Peniaze nie sú všetko! Hlavná vec je zdravie. Pešia zóna v Bankovej Bystrici bude posypaná namiesto jemného štrku kovovými desaťkorunáčkami. Viete si predstaviť ten príjemný štrngot na prechádzke po pešej zóne? Žeby sa ešte mnohí zohýbali a plnili si kešene? Nový človek nemôže vzniknúť od zajtra rána… Niekoľko rôčkov to potrvá, kým občan definitívne prestane mať záujem o peniaze.
Banková Bystrica ukáže svetu, čoho sú banky schopné. Rôznymi rýdzo slovenskými transakciami, ktoré vykonajú absolventi bankobystrickej Karvašovej univerzity, sa dostaneme tak ďaleko – že si kúpime more. Aby ste mi dobre rozumeli: reálne budeme mať ešte istý čas len morské oká, ale v budúcnosti zavedieme u nás aj more. Postupne dáme zaliať Maďarsko, Česko, Poľsko, a tak sa stanú Starý Hrozenkov a Dvory nad Žitavou dôležitými svetovými morskými prístavmi.
Ale nepredbiehajme! Najprv sa sústeďme okolo bankárov v Bankovej Bystrici, investujme do bankového školstva, lupičstva a do policajných bicyklov.
Ručím vám za to, že sa nám to tisícnásobne vráti a naša vlať bude v prosperite až po uši.

Zdroj: Július Satinský: Listy z onoho sveta, IKAR 2007
————————————————————-

Hanba im! Sláva nám!

24.03.2011

Hanba im! Sláva nám! Za druhej svetovej vojny bol slovenský štát spojencom Adolfa Hitlera. Slováci vypovedali vojnu USA. Z tých čias sa traduje anekdota: Dvaja slovenskí drotári sa o vypovedaní vojny Amerike dozvedeli vo Švajčirsku. Ihneď poslali vláde telegram: „Máme sa vrátiť domov, alebo máme udrieť zboku?“ Cítim vo vzduchu zrod nových vtipov. V jednom z nich [...]

Kniha byliniek

23.03.2011

Autorom nasledujúcich textov je košický rodák Sándor Márai (1900 – 1989), maďarský publicista a spisovateľ. Vyšli pod názvom Kniha byliniek, Kalligram 2002, preložil Peter Macsovszky. O usporiadanosti pohybov Dbaj na to, aby si sa nikdy neponáhľal, a vo svojej práci, v spoločnosti, aj v každodenných činoch sa podriaďuj prísnej dôslednosti faktov a situácií. Nechci dvoma [...]

Šľak ma ide trafiť

22.03.2011

Šľak ma ide trafiť z chrumkavosti Šľak ma ide trafiť, keď niečo, čo má byť chrumkavé, nie je chrumkavé. Podľa mňa by malo byť na svete všetko chrumkané. Celý svet by mal byť jeden veľký chrum. Ale ľudstvo je nepoučiteľné. Mnohí vyrastajú v rodinách, kde si na chrumkavosť nepotrpia. Minule som bol na návšteve a práve jedli haruľu (zemiakovú placku). Vraj [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 140
Celková čítanosť: 227129x
Priemerná čítanosť článkov: 1622x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy