Založ si blog

Spoza dverí Milana Lasicu

Vlasta Burian povedal v jednom českom filme túto shakespearovskú vetu: Človek by nemal zostarnúť, kým nezmúdrie. Takže cítim sa mladý a svieži. A pamäť mi slúži. Spomínam si, ako som sa pred tridsiatimi deviatimi rokmi nasťahoval k Julovi Satinskému. Žil so svojím otcom na Dunajskej 56 v dvojizbovom byte s kuchyňou. Platil som mesačné nájomné sto korún a boli v tom aj raňajky, ktoré nám Julov otec pripravoval a ktoré sme s chuťou skonzumovali vždy, keď sme sa okolo dvanástej napoludnie zobudili. Žili sme nočným životom a páčilo sa nám to. Chodili sme domov nadránom, väčšinou s ľahkým salónšpicom. (Salónšpic je výraz pre stav miernej podnadpitosti, keď sa ocitáte vo veselom rozpoložení bez toho, aby ste vedeli prečo) Raz sme toto pravidlo porušili a prišli sme domov v stave, ktorý mal od salónnej špičky poriadne ďaleko. Julov otec sa o nás postaral, uložil nás do postele, a keď sme sa na druhý deň zobudili, našli sme na stole v kuchyni pripravené raňajky a pri nich lístok: Kto je sviňa, nech skape. Váš otec.
V tom čase sme sa rozhodli, že budeme vydávať časopis vo vlastnom náklade a v jedinom exemplári. Stál korunu. Každý čitateľ musel zaplatiť korunu a po prečítaní časopis vrátiť. Časopis sa volal Krivda a už z názvu je jasné, že bol v opozícii voči denníku ÚV KSS PRAVDA. Bol to vlastne samizdat, ale my sme to nevedeli, lebo to slovo sme vtedy nepoznali. Návštevníci prichádzali, čítali, smiali sa, konštatovali, že nás zavrú a zase odišli. Ján Johanides sa smial tak, že spadol zo stoličky. Zrazu zvážnel a vecne sa opýtal: Je niekto vo vedľajšej miestnosti?
Časopis mal všetko čo mal mať. Grafickú úpravu, úvodník, fotografie kultúrnu i športovú rubriku a tiráž. Hneď v prvom čísle v rubrike Na ostrie noža bol uverejnený list katolíckych duchovných komunistickej strane. List tvrdo útočil na náboženskú politiku strany a jeho signatárom bol Kolektív katolíckych duchovných súťažiaci o hrdý titul Brigáda socialistickej práce. V ďalšom čísle vyšla odpoveď komunistickej strany, ktorú však cenzúra tak zoškrtala, že z nej zostalo len toľkoto: Vážení duchovní… Vaša strana. Ostatok bol vybielený, ako sa patrí. Kultúrna rubrika priniesla napríklad správu, že družstevníčka Mara Kilimandžárová si dala záväzok, že absolvuje sto besied s divadelníkmi a že amatérskemu fotografovi J.K. za podarilo odfotiť odvrátenú stranu Mesiaca československo-sovietskeho priateľstva. Športová rubrika oznámila, že na atletickom mítingu v Tbilisi sovietsky pretekár Nino Dumbadze hodil kladivom 85 m a kosákom len 34 m. Na konci každého čísla bol nalepený kúsok mapy a pod ním text: Pre veľký záujem čitateľov uverejňujeme na pokračovanie mapu Sovietskeho zväzu.
Bol to fajn časopis a nikto nevie, kam sa podel. Jednoducho zmizol a už sme ho viac nevideli. Zostali len spomienky vydavateľov a starostlivo vyberanej čitateľskej obce. To bol náš vklad do dejín slovenskej periodickej tlače.

Zdroj: Milan Lasica: Spoza dverí, IKAR 2003
—————————————————————

Hanba im! Sláva nám!

24.03.2011

Hanba im! Sláva nám! Za druhej svetovej vojny bol slovenský štát spojencom Adolfa Hitlera. Slováci vypovedali vojnu USA. Z tých čias sa traduje anekdota: Dvaja slovenskí drotári sa o vypovedaní vojny Amerike dozvedeli vo Švajčirsku. Ihneď poslali vláde telegram: „Máme sa vrátiť domov, alebo máme udrieť zboku?“ Cítim vo vzduchu zrod nových vtipov. V jednom z nich [...]

Kniha byliniek

23.03.2011

Autorom nasledujúcich textov je košický rodák Sándor Márai (1900 – 1989), maďarský publicista a spisovateľ. Vyšli pod názvom Kniha byliniek, Kalligram 2002, preložil Peter Macsovszky. O usporiadanosti pohybov Dbaj na to, aby si sa nikdy neponáhľal, a vo svojej práci, v spoločnosti, aj v každodenných činoch sa podriaďuj prísnej dôslednosti faktov a situácií. Nechci dvoma [...]

Šľak ma ide trafiť

22.03.2011

Šľak ma ide trafiť z chrumkavosti Šľak ma ide trafiť, keď niečo, čo má byť chrumkavé, nie je chrumkavé. Podľa mňa by malo byť na svete všetko chrumkané. Celý svet by mal byť jeden veľký chrum. Ale ľudstvo je nepoučiteľné. Mnohí vyrastajú v rodinách, kde si na chrumkavosť nepotrpia. Minule som bol na návšteve a práve jedli haruľu (zemiakovú placku). Vraj [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 140
Celková čítanosť: 226751x
Priemerná čítanosť článkov: 1620x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy