Založ si blog

Zrnká múdrosti

Autorom nasledujúcich myšlienok a citátov je Sully Prudhomme

Aby sme sa opovážili domáhať úplne svojho prirodzeného práva, museli by sme byť dokonalí, a keby ľudia boli dokonalí, ich vzájomné vzťahy by boli také nenútené, že by si ani nespomenuli na svoje práva.

Odvaha, ktorú človek potrebuje, aby si vzal život, by mohla urobiť život znesiteľným, keby ju nezaslepovalo zúfalstvo.

Prostí ľudia si neberú život, nezúfajú si; zem je plná prostriedkov pre prosté duše. Všade sa im naskytuje možnosť šťastia.

Milosrdenstvo sa vykonáve ľahšie ako spravodlivosť.

Dobrý chýr vyjadruje mienku ľudí o človeku a svedomie mienku boha o človeku.

Slabosť stačí, aby sme sa dopustili hanebného skutku.

Slabosť je dobrota, ktorá degeneruje na nespravodlivosť.

Chemik, matematik, obchodník, básnik, každý z nich má svoj predmet štúdia, záujmu a snenia; ním meria hodnotu vecí. Pre každého z nich má svet cenu a raison d´etre, len ak sa zhoduje s ich malou chimérou.

Človek by mal byť nezávislý, aby mohol záslužne konať dobro. Preto je nezávislosť vznešená. Ale nehľadajme nezávislosť, aby sme unikli nevyhnutnosti konať dobro.

Sliné duše trpia istými chorobnými komplexami.

Veľká radosť z nás robí márnotratníkov, pretože zľahostajnieme ku všetkému ostatnému okrem toho, čo ju vyvolalo; ale zároveň nás zušľachťuje, lebo nás uspôsobuje, aby sme mali radi ľudí.

Novorodenec, obchodník a filozof sú rovnako vážni, ak je vážnosť len kvalitou pozornosti a nie jej objekt. Ale ak sa vážnosť myšlienky posudzuje viac dôstojnosťou objektu ako úsilím ducha, potom už všetci traja nemajú rovnakú vážnosť, aj keď sú rovnako vážni. Minule ma táto myšlienka potešila v spoločnosti významného muža.

Život nešťastných pracujúcich sa zúžil na boj proti smrti, na to, že strpia, že sa ocitli v utrpení.

Priemysel a obchod sú užitočnou formou egoizmu. Je to egoizmus, ktorý osoží ostatným; vzájomná výmena služieb medzi egoistami. Z toho vyplýva snaha po zušľachťovaní.

Človek hĺbavý a človek povrchný sú rovnako roztržití: jeden sa upína na to, na čo práve myslí, druhý sa neupriamuje na nič.

Čo je naivnosť? Jej podstata je dvojaká: má stránku estetickú a logickú. U detí sa prejavuje pôvabom nových schopností, u muža ju tvorí prirodzenosť, ktorá sa vymkla výchove.

Pri pomyslení na mrzké neduhy našej prirodzenosti ma poteší myšlienka, že hmota nemá v sebe nič nízke. Veci, ktoré nás odpudzujú, sa nám zapáčia, keď sa pretvoria v našom organizme. Odstráňte nervy, a nič nie je nechutné.

Ten istý čin môže diktovať šialenstvo alebo najvyžšia filozofia.

Milujte blížneho svojho ako seba samého, ale zbavte sa sebalásky. Dôsledok: nemilujete blížneho svojho. Milujte blížneho svojho, ako milujete seba, a nie tak, ako by ste mali milovať seba.

Sláva sa ochotnejšie priznáva mŕtvym ako živým; mŕtvi sú mimo konkurencie.

Génius prekračuje konvencie a vidí veci také, aké sú.

Nedôverujem vzletným mysliteľom; tým väčšmi si vážim mysliteľom hlbokých. Hlboká myšlienka je ťažšia ako myšlienka vzletná (Chateaubriand a Newton).

Hanba im! Sláva nám!

24.03.2011

Hanba im! Sláva nám! Za druhej svetovej vojny bol slovenský štát spojencom Adolfa Hitlera. Slováci vypovedali vojnu USA. Z tých čias sa traduje anekdota: Dvaja slovenskí drotári sa o vypovedaní vojny Amerike dozvedeli vo Švajčirsku. Ihneď poslali vláde telegram: „Máme sa vrátiť domov, alebo máme udrieť zboku?“ Cítim vo vzduchu zrod nových vtipov. V jednom z nich [...]

Kniha byliniek

23.03.2011

Autorom nasledujúcich textov je košický rodák Sándor Márai (1900 – 1989), maďarský publicista a spisovateľ. Vyšli pod názvom Kniha byliniek, Kalligram 2002, preložil Peter Macsovszky. O usporiadanosti pohybov Dbaj na to, aby si sa nikdy neponáhľal, a vo svojej práci, v spoločnosti, aj v každodenných činoch sa podriaďuj prísnej dôslednosti faktov a situácií. Nechci dvoma [...]

Šľak ma ide trafiť

22.03.2011

Šľak ma ide trafiť z chrumkavosti Šľak ma ide trafiť, keď niečo, čo má byť chrumkavé, nie je chrumkavé. Podľa mňa by malo byť na svete všetko chrumkané. Celý svet by mal byť jeden veľký chrum. Ale ľudstvo je nepoučiteľné. Mnohí vyrastajú v rodinách, kde si na chrumkavosť nepotrpia. Minule som bol na návšteve a práve jedli haruľu (zemiakovú placku). Vraj [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 140
Celková čítanosť: 227320x
Priemerná čítanosť článkov: 1624x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy