Založ si blog

Spoza dverí Milana Lasicu

        Súťaže o kráľovnú krásy stali sa za posledné desaťročie aj u nás takou samozrejmosťou ako Športka. Akurát, že športkuje sa každý týždeň a o kráľovnú krásy sa súťaží iba raz do roka. Ale keď to vyjde, tak to stojí za to. Neviem aká je najvyžšia výhra v Športke, ale všimol som si, že Miss je obsypaná kožuchmi, kozmetikou, dovolenkami, výmerom ne byt a z pódia sa odchádza vlastným autom. A potom – na výhru v Športke stačí mať šťastie. Miss musí byť okrem toho ešte aj krásna. Ale to je vlastne tiež otázka šťastia. Aby bolo dievča krásne, musí tak narásť. Nemyslím, že by sa v procese rastu dalo pre to niečo urobiť. Nikoho nemožno podplatiť, u nikoho investovať, nikto to nevybaví. Na to je čas krátky. Aj keď, pamätám sa, voľakedy v šesťdesiatom ôsmom, v uvoľnenej politickej klíme sa, pravdaže, okamžite začalo so súťažami o kráľovné krásy. Bol to vtedy dôkaz, že to so socializmom s ľudskou tvárou myslíme vážne. Konferovali sme vtedy s Júliusom takú súťaž, volala sa Miss Beseda. Beseda bol týždenník pre poľnohospodárov. Z toho vyplýva, že to bola súťaž o najkrajšiu mladú poľnohospodárku v nemenovanom regióne. Porote sa nepáčilo, že súťaženie neberieme vážne. Ale atmosféra v malom východoslovenskom mestečku bola napätá, dievčatá vypäté a nervózne, skrátka – išlo o všetko. To sme si mysleli my. Až po súťaži sme sa dozvedeli, že víťazka bola vopred určená a bola to dcéra predsedu poroty. A všetci – okrem nás dvoch – vedeli, že sa to tak skončí. Dokonalá formanovská atmosféra s pôsobivými východoslovenskými akcentmi. Otec sa nezdržal a chcel dcérke dopriať trochu šťastia. Tuším, že vyhrala poschodovú tortu. Vtedy boli sponzori ešte dosť zdržanliví. Ale fascinovalo ma ako všetci dokonale predstierali, že ide o regulárnu súťaž. To bol kolektívny švindeľ na vysokej úrovni. Vrcholil tým, že porota zasadala asi o pol hodiny dlhšie, ako sa predpokladalo, a my dvaja sme za ten čas, absolútne zúfalí, museli baviť publikum, ktoré tiež vedelo, ako to dopadne. Súhra bola taká dokonalá že keď sme vyhlasovali víťazku (dcéru predsedu poroty), časť obecenstva zhíkla od prekvapenia. Tvárili sa, že to nečakali. Po rokoch si myslím, že to bol celkom fajn tréning na to, čo sa udialo niekoľko mesiacov po súťaži, v auguste. Ba vlastne na celé obdobie normalizácie.
        Prednedávnom som sa zúčastnil na súťaži Miss World. pravdaže, ako divák. Bolo to v Juhoafrickej republike, v Sun City. To je povedané našou terminológiou, rekreačné stredisko pre náročnejších – juhoafrické Las Vegas. Až na to, že Las Vegas je mesto a Sun City je naozaj len kombinácia hotelov, herní, golfových ihrísk, bazénov a decentne inštalovanej prírody. Mohli ste tú súťaž vidieť v televízii. Ja som mohol vidieť aj to, čo v televízii nebolo. Napríklad, ako sa štvortisícová hala zaplnila v priebehu desiatich minút. Alebo ako mal moderátor (populárna anglická televízna hviezda Jerry Springer) k dispozícii čítacie zariadenie. Len tak, keby by náhodou bolo treba. Bol perfektný. Hravo zvládol aj zúfalú disciplínu rozhovorov s kráskami, v ktorých majú dievčatá dokázať, že im to okrem iného aj myslí. Dokázal to predovšetkým Jerry Springer, ale o tom sme nepochybovali. Najviac ma však zaujal asistent režiséra. So slúchadlami na ušiach a scenárom v ruke dirigoval kamery, účinkujúce aj moderátora len pantomimicky. Rozprávka.
        Mimochodom, venezuelská kráska sa nedostala do finále a keď sa to dozvedela, omdlela. Má osemnásť rokov a dvadsaťsedem plastických operácií. Bola vyrobená na túto príležitosť a nevyšlo to.

Zdroj: Milan Lasica: Spoza dverí, IKAR 2003
——————————————————————

Hanba im! Sláva nám!

24.03.2011

Hanba im! Sláva nám! Za druhej svetovej vojny bol slovenský štát spojencom Adolfa Hitlera. Slováci vypovedali vojnu USA. Z tých čias sa traduje anekdota: Dvaja slovenskí drotári sa o vypovedaní vojny Amerike dozvedeli vo Švajčirsku. Ihneď poslali vláde telegram: „Máme sa vrátiť domov, alebo máme udrieť zboku?“ Cítim vo vzduchu zrod nových vtipov. V jednom z nich [...]

Kniha byliniek

23.03.2011

Autorom nasledujúcich textov je košický rodák Sándor Márai (1900 – 1989), maďarský publicista a spisovateľ. Vyšli pod názvom Kniha byliniek, Kalligram 2002, preložil Peter Macsovszky. O usporiadanosti pohybov Dbaj na to, aby si sa nikdy neponáhľal, a vo svojej práci, v spoločnosti, aj v každodenných činoch sa podriaďuj prísnej dôslednosti faktov a situácií. Nechci dvoma [...]

Šľak ma ide trafiť

22.03.2011

Šľak ma ide trafiť z chrumkavosti Šľak ma ide trafiť, keď niečo, čo má byť chrumkavé, nie je chrumkavé. Podľa mňa by malo byť na svete všetko chrumkané. Celý svet by mal byť jeden veľký chrum. Ale ľudstvo je nepoučiteľné. Mnohí vyrastajú v rodinách, kde si na chrumkavosť nepotrpia. Minule som bol na návšteve a práve jedli haruľu (zemiakovú placku). Vraj [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 140
Celková čítanosť: 227336x
Priemerná čítanosť článkov: 1624x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy