Založ si blog

Bodka Milana Lasicu

22.1.2007

Sme rozmaznaní. Aj pokiaľ ide o počasie – pravidelné striedanie ročných období v poradí jar, leto, jeseň, zima. Žiadame, aby na jar všetko kvitlo, prebúdzalo sa k životu. V lete zasa očakávame teplo. Ale nie extrémne. Také, aby sa dalo opaľovať, ale aby sme na slnku vydržali podľa možnosti celý deň. Aj v prípade, že je pracovný. Ak sa cez pracovný deň na kúpalisko nedostaneme, žiadame slnečný víkend. A najmä krásne počasie cez dovolenku. Keďže dovolenku máme každý inokedy, žiadame krásne počasie celé leto. Aby svietilo slnko a nepršalo. Ale zase aby nebolo príliš sucho. Lebo na to by zasa doplatila príroda a my máme k prírode pozitívny vzťah. Tráva sa má zelenať. Zožltnutá tráva nás poburzje.
Napokon aj obilie potrebuje vlahu. Ale nie počas žatvy. Vtedy by pršať nemalo, najmä by nemali padať krúpy, spisovne ľadovec. V každom kraji by počasie malo zohľadnňovať termín žatvy. Lebo inokedy žnú na juhu, inokedy na severe. Klasické leto by malo postupne nebadane prechádzať do leta babieho. Teda slnko, teplo, ani mráčik, ale nie horúco. Koncom septembra by malo lístie začať červenať, neskoršie žltnúť a v októbri a novembri padať.
Ale malo by opadávať na kôpky, najlepšie do nádob na to určených, aby sme ho nemuseli ustavične zametať. Neskôr, pred Vianocami, by malo snežiť. Ale nie dajako halabala, z ničoho nič, z večera do rána, lebo by nastala kalamita. Snežiť by malo vtedy, keď sme na to po každej stránke pripravení. A malo by snežiť najmä, respektíve iba na horách. Tam, kde sú lyžiarske terény, a kde sa to očakáva. V Bratislave by malo nasnežiť len symbolicky na Štedrý deň, lebo ten má byť s popraškom. Potom by na horách malo sneženie pokračovať a v Bratislave by mohlo byť trochu pod nulou, ale sucho a slnko. Tak či onak, je to hlavné mesto a musí dajako vyzerať. Začiatkom marca by už v Bratislave malo byť celkom prijateľné teplo, tak okolo 18 stupňov, samozrejme plus. Na horách slniečko a sniežik, vleky v prevádzke. V apríli nech si prší. Ale tak, ako má pršať v apríli. Párkrát za deň jemný dáždik, medzitým slniečko. Nech príroda vidí, že prišla jar.
Potom už len otepľovanie, nijaký máj v stodole raj. Prinajhoršom dovezieme potraviny z Kuby, Líbie alebo Venezuely. (Politická narážka.) Takto má vyzerať Počasie. A nijaké hurikány, tsunami, zemetrasenia a iné pliagy si neželáme. Toto si, páni meteorológovia, dobre zapamätajte. Lebo si zvolíme iných!

Zdroj: Milan Lasica Bodka 2, Forza Music 2009
————————————————————

Hanba im! Sláva nám!

24.03.2011

Hanba im! Sláva nám! Za druhej svetovej vojny bol slovenský štát spojencom Adolfa Hitlera. Slováci vypovedali vojnu USA. Z tých čias sa traduje anekdota: Dvaja slovenskí drotári sa o vypovedaní vojny Amerike dozvedeli vo Švajčirsku. Ihneď poslali vláde telegram: „Máme sa vrátiť domov, alebo máme udrieť zboku?“ Cítim vo vzduchu zrod nových vtipov. V jednom z nich [...]

Kniha byliniek

23.03.2011

Autorom nasledujúcich textov je košický rodák Sándor Márai (1900 – 1989), maďarský publicista a spisovateľ. Vyšli pod názvom Kniha byliniek, Kalligram 2002, preložil Peter Macsovszky. O usporiadanosti pohybov Dbaj na to, aby si sa nikdy neponáhľal, a vo svojej práci, v spoločnosti, aj v každodenných činoch sa podriaďuj prísnej dôslednosti faktov a situácií. Nechci dvoma [...]

Šľak ma ide trafiť

22.03.2011

Šľak ma ide trafiť z chrumkavosti Šľak ma ide trafiť, keď niečo, čo má byť chrumkavé, nie je chrumkavé. Podľa mňa by malo byť na svete všetko chrumkané. Celý svet by mal byť jeden veľký chrum. Ale ľudstvo je nepoučiteľné. Mnohí vyrastajú v rodinách, kde si na chrumkavosť nepotrpia. Minule som bol na návšteve a práve jedli haruľu (zemiakovú placku). Vraj [...]

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 140
Celková čítanosť: 227344x
Priemerná čítanosť článkov: 1624x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy