Založ si blog

Bodka Milana Lasicu

12.2.2007

Ak sa chce dnes niekto zasvätene zapojiť do akejkoľvek debaty v novinách, televízii, kdekoľvek, vystačí si s niekoľkými schémami, dokonca s niekoľkými jednoduchými vetami, ktoré bude náležite rozvíjať. Tu je zopár z nich:
1. Ľudia dnes podliehajú konzumu namiesto hodnôt. Z uvedeného vyplýva, ako keby ľudia kedysi, pred dvadsiatimi, tridsiatimi rokmi, kedysi dávno boli hodnotnejší ako dnes. (Pochopiteľne, že na vine sú Američania, ale o tom potom.) Ako keby v minulosti konzumu nepodliehali. Môžem hovoriť z vlastnej skúsenosti ako očitý svedok. Celých štyridsať rokov života v komunizne sa nehovorilo o ničom viac ako o tom, že u nás nič nedostať. To bola ústredná téma doby. A keď náhodou prišiel do obchodu takzvaný nedostatkový tovar, nedajbože z dovozu, pred obchodom stáli rady. Ľudia, ktorí rad vystáli a nedostatkový tovar získali, mali pocit víťazstva, dokonca akejsi mravnej satisfakcie. Vybojovali to, čo sa v normálnej krajine dalo normálne kúpiť. A do cudziny sa nechodilo ani tak za pamiatkami a zážitkami, ale práve za nedostatkovým tovarom. To bola atypická konzumná spoločnosť. Konzumná spoločnosť bez možnosti normálne konzumovať. Všetka energia sa vynakladala na získanie nedostatkového tovaru. Prečo ľudia, ktorí takto žili, dnes, keď si môžu kúpiť všetko, čo sa im zachce, hovoria o zhubnom vplyve konzumu? Asi tárajú, lebo sa to nosí.
2. Kedysi sa v televízi venovalo viac priestoru pôvodnej tvorbe, dnes pôvodná tvorba takmer neexistuje a národ je ohlupovaný všelijakými reality šou. Pozrime sa na to bližšie. Pod pojmom pôvodná tvorba rozumiem pôvodnú tvotbu slovenských autorov. Volajú po nej ľudia, ktorí sa na tie bájne televízne inscenácie nikdy nedívali. Áno, televízne inscenácie mali svoju hodnotu. Keď sa hral Moliere, Goethe, Schiller, Mann a celá plejáda svetových autorov. Herci si zahrali kvalitný text a okrem toho si finančne prilepšili. Ale kde sú dnes pôvodné hry? Kde sú pôvodné texty našich dramatikov napísané za komunistickej éry? Ak sa dnes niečo zo slovenskej tvorby znovu hrá, sú to texty Tajovského, Timravy, Palárika, Jesenského, Stodolu, všetko autorov nesocialistických. Ich tvorba nebola inšpirovaná štátnou podporou, ale dobou a talentom. Kde bolo viac talentu, to zostalo.
Takže ak dnes nejaký politik hovorí o tom, ako to bolo voľakedy v televízii ideálne, nevie, o čom hovorí. A ak hovorí o tom, ako televízna tvorba pozitívne ovplyvňovala národ, mal by si zistiť precento sledovanosti pôvodných televíznych projektov v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch. Aj vtedy chceli ľudia v televízii vidieť to, čo dnes, Dnes, keď to konečne majú, volajú po pôvodnej tvorbe. Prečo? Asi preto, že to znie dôstojne a nič to nestojí. Dalo by sa pokračovať, ešte je veľa príkladov na toto módne pokrytectvo. Ale prečo vlastne módne? Potreba moralizovať a mentorovať tu bola vždy prítomná aspoň v takej miere, ako spoločnosť bažiaca po konzume a nekvalitná pôvodná tvorba.

Zdroj: Milan Lasica Bodka 2, Forza Music 2009
————————————————————-

Hanba im! Sláva nám!

24.03.2011

Hanba im! Sláva nám! Za druhej svetovej vojny bol slovenský štát spojencom Adolfa Hitlera. Slováci vypovedali vojnu USA. Z tých čias sa traduje anekdota: Dvaja slovenskí drotári sa o vypovedaní vojny Amerike dozvedeli vo Švajčirsku. Ihneď poslali vláde telegram: „Máme sa vrátiť domov, alebo máme udrieť zboku?“ Cítim vo vzduchu zrod nových vtipov. V jednom z nich [...]

Kniha byliniek

23.03.2011

Autorom nasledujúcich textov je košický rodák Sándor Márai (1900 – 1989), maďarský publicista a spisovateľ. Vyšli pod názvom Kniha byliniek, Kalligram 2002, preložil Peter Macsovszky. O usporiadanosti pohybov Dbaj na to, aby si sa nikdy neponáhľal, a vo svojej práci, v spoločnosti, aj v každodenných činoch sa podriaďuj prísnej dôslednosti faktov a situácií. Nechci dvoma [...]

Šľak ma ide trafiť

22.03.2011

Šľak ma ide trafiť z chrumkavosti Šľak ma ide trafiť, keď niečo, čo má byť chrumkavé, nie je chrumkavé. Podľa mňa by malo byť na svete všetko chrumkané. Celý svet by mal byť jeden veľký chrum. Ale ľudstvo je nepoučiteľné. Mnohí vyrastajú v rodinách, kde si na chrumkavosť nepotrpia. Minule som bol na návšteve a práve jedli haruľu (zemiakovú placku). Vraj [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 140
Celková čítanosť: 227374x
Priemerná čítanosť článkov: 1624x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy