Založ si blog

Zrnká múdrosti

Autorom nasledujúcich myšlienok a citátov je Sully Prudhomme

Človeku neprináleží myslieť na smrť, lebo sa na to nemôže celkom sústrediť. Ani najväčší filozofi nešpekulujú o vlastnom dojme, ktorý by bol taký prenikavý, že by nenašli toľko márnomyseľnosti, aby o ňom hovorili.

Stáva sa zlo menej kruté tým, že je univerzálne? Áno, lebo to, čo je univerzálne, je časťou podstaty, a keďže sa o niečo delí, nemôže byť zlom.

Ak všetci ľudia zomierajú, znamená to, že smrť je zákonom prírody. Zomrieť je teda pre mňa dobrom, v ktorom sa prispôsobuje môj osud mojej prirodzenosti. Marcus Aurelius to vycítil.

Filozofi a kazatelia sa zbytočne namáhajú, lebo ani ich najsilnejšie úvahy o smrti nám nenaženú strach. Smrti sa bojíme, len ak je prítomná a viditeľná. Zastrašuje iba vlastnými hrozbami.

Život – smrť. A božský spánok, zrodený z ich bozku.

Kým máme život pred sebou, smrť je len filozofickou špekuláciou. Ak je však jama vyhĺbená a treba do nej zostúpiť: čo nájdeme na jej dne?

Pud nás poháňa, mravný cit usmerňuje.

Nepoznám údel svojej duše, ale viem jasne, čo je jeho protikladom. Zlu sa dá len vyhnúť, prikradne sa k nám, aj keď ho nevyhľadávame. Ale ako vieme, čo je naozaj správne? Konať dobro znamená zasvätiť sa niečomu; lenže koľko je tu rôznych ciest!

Čo znamená trestať? Pomstiť sa za bolesť, lebo ako inak sa dá napraviť? Spoločnosť sa bráni výstrahou. V každom prípade, morálka nemá nič spoločné s doktrínou trestania. Nepomstite sa, povedzte zločincovi: „Vystríham ťa, nebudeš šťastný“.

Keď zlo vniklo do mravov, stráca svoj zahanbujúci a ponižujúci charakter a svedomie ho pociťuje už len ako sotva citeľný nepokoj, na ktorý si navykne. Preto iba málo ľudí dokáže zdravo uvažovať o morálke. Ľudia voľných mravov sa tvária tolerantne a nerobí im to ťažkosti, lebo znášanlivosť či zhovievavosť je v morálke bližšia neviazanosti ako cnosti.

Vyhýbajme sa veciam, ktoré sú iba príťažlivé.

Čím sa cítime slobodnejší, tým viac slobody sa nám žiada.

Volačo vo mne chce, aby som spal, a tak spím. Tajomnou, nezadržeteľnou činnosťou upadám takto do stavu, ktorý sa podobá smrti. Úbohá slboda! S akou poddajnosťou znášaš toto otroctvo a s akou húževnatosťou sa vzpieraš prísnym rozkazom depotizmu! Utešuješ sa tým, že nazývaš jedného zo svojich Tyranov Prírodou a druhého Tiberiom. A máš pravdu! Veď príroda si robí, čo chce, s tebou i s Tiberiom; keď sa jej podrobuješ, poddávaš sa múdrosti, lebo múdrosť sa definuje prírodou. Áno, máme v sebe vieru vo zvrchovanú bytosť, ktorej príkazy, veliteľsky vydané mravným vedomím alebo prirodzenými potrebami, nám zaručujú šťastie. Cítime to a naša vôľa sa pred tým skláňa, skôr spoluvinnícky ako otrocky.
Nech už by som bol hocijakým zástancom pokroku, priznám sa, že dosť nechápem – podľa Saint-Simonovcov – neohraničenú schopnosť zdokonalovať sa ako zákon. Keby v skutočnosti nebol tento zákon čisto morálny a večný, ale realizoval sa v čase skutkami, museli by sme ho pokladať za osudný. Ľudstvo pôjde teda nevyhnutne po tejto ceste, a nie po inej; lebo je vylúčené, aby sme pomáhali cieľu osobitným chúťkam, a nevyvíjali na ne určitý nátlak. Sloboda sa mi teda zdá trochu narušená. Ak sa človek zdokonaľuje, nevďačí za to zákonu. A dodám, že to nie je zásluha celého ľudstva, všetkých jeho jedincov, táto sláva patrí niekoľkým veľkým duchom, ktorí vyjadrili svoju túžbu.

Hanba im! Sláva nám!

24.03.2011

Hanba im! Sláva nám! Za druhej svetovej vojny bol slovenský štát spojencom Adolfa Hitlera. Slováci vypovedali vojnu USA. Z tých čias sa traduje anekdota: Dvaja slovenskí drotári sa o vypovedaní vojny Amerike dozvedeli vo Švajčirsku. Ihneď poslali vláde telegram: „Máme sa vrátiť domov, alebo máme udrieť zboku?“ Cítim vo vzduchu zrod nových vtipov. V jednom z nich [...]

Kniha byliniek

23.03.2011

Autorom nasledujúcich textov je košický rodák Sándor Márai (1900 – 1989), maďarský publicista a spisovateľ. Vyšli pod názvom Kniha byliniek, Kalligram 2002, preložil Peter Macsovszky. O usporiadanosti pohybov Dbaj na to, aby si sa nikdy neponáhľal, a vo svojej práci, v spoločnosti, aj v každodenných činoch sa podriaďuj prísnej dôslednosti faktov a situácií. Nechci dvoma [...]

Šľak ma ide trafiť

22.03.2011

Šľak ma ide trafiť z chrumkavosti Šľak ma ide trafiť, keď niečo, čo má byť chrumkavé, nie je chrumkavé. Podľa mňa by malo byť na svete všetko chrumkané. Celý svet by mal byť jeden veľký chrum. Ale ľudstvo je nepoučiteľné. Mnohí vyrastajú v rodinách, kde si na chrumkavosť nepotrpia. Minule som bol na návšteve a práve jedli haruľu (zemiakovú placku). Vraj [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 140
Celková čítanosť: 227348x
Priemerná čítanosť článkov: 1624x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy