Založ si blog

Šľak ma ide trafiť

Šľak ma ide trafiť z dolniakov

Šľak ma ide trafiť z mojej odvekej záľuby v dolniactve. Neviem sa dostať zo svojho dolniactva, hlásim sa k dolniakom manifestačne a najradšej by som založil mohutný, príjemný pánsky klub Dolniakov. Ale najprv definícia. Aby sa zbytočne nezačali nadchýnať mojimi ideami dolniaci ako takí.
Pretože ja nie som dolniak ako taký. Ja som dolniak onaký! Moje dolniactvo sa týka dolných partií ženského tela. Krásne dlhé nohy, zadok ako jabĺčko – jonatánka. Môže byť aj hruškovitý, ale to musí byť potom tá tvrdá cisárska hruška, od ktorej ruka odskočí ako od dobre nafúkanej basketbalovej lopty. Nie medicimbal! Basketbalová, prípadne hádzanárska lopta! Mňa Horniaky nikdy nezaujímali. Všelijaké tie pahorky, krk, pazuchy – to mi nič nehovorí. Ale hraničná oblasť, kde sa boky ako na starom gréckom džbáne menia na neopísateľne príťažlivé obliny – no proste dievčenský jabĺčkovitý zadok a dolniaky – tie hraničné partie ma privádzajú celý život do úžasu a keby som bol básnik, vydám zbierku Kam dnes na výlet, keby som bol hudobný skladateľ, skomponujem symfonickú báseň Nedokončená na Dolniakoch… Som bezmocne zajatý v dolniackom regióne.
Ak ste dievča, dolniaka spoznáte podľa toho, že sa vám nepozerá okoloidúc do tváre alebo na ramená či ňadrá – ale na nohy. Aj sa ešte za vami trikrát obzrie – ale na dolniaky. Drzo, bezmocne a s obdivom. Len mi prosím vás nehovorte, že s nami dolniakmi, nechcete nič mať a že vás štveme.
A čo minisukňa? Minišaty? V tomto storočí sa tá móda vracia každých dvadsať rokov – chválapánubohu – a vždy s úspechom, vždy zbožňovaná davmi ctiteľov. S radosťou, ako rodoľub špecialista, musím konštatovať, že sa po každom comebacku minimódy zdokonaľujete vo vymýšľaní jednak rozmerov sukne a jednak prinášate nám dolniakom vždy čosi nové: som rád, že som sa dožil elegantne nedbalých gamaší. Jedným slovom noha, ktorá vám trčí v pančucháčoch z minisukne, má medzi topánkou a minisukňou na sebe čosi bizarné: väčšinou je to pletené a ide to až nad kolená: akási hrubá, zdanlivo nedbalo natiahnutá pančucha na pančucháči – zrejme to hreje… alebo čo – ale najmä to poteší oko dolniaka a dodá mu chuti do všedného dňa. Mnohé z vás si zaobstarali vysoké šnurovacie topánky, ktoré sa nosili v dvadsiatych rokoch tohto storočia. Pamätám si, že také nosila naša ruštinárka ešte v päťdesiatych rokoch tohto storočia ale nemala dobre formované dolniaky, nosila dlhú sukňu, takže dolniakom na našom gymnáziu veľa toho neponúkla. Zato nás naučila prekrásnu Krylovovu bájku. Chodila v tých vysokých topánkach po triede a zapálene recitovala Strekazá i muravej. Poprigúňi strekaza, léto krásnaje prapéla – aglanúť sa neuspéla – kak zimakatit v glazá… Strekazá i muravej sú cvrček a mravec – ale nebudem to celé prekladať.
Som presvedčením dolniak! A čo vysoké čižmy do polovice stehien, drahé ako šľak? Ale dolniak ich čučoriedke v minisukni vďačne dá pod stromček – pretože sa má na čo tešiť.
A čo dlhé flaušové plášte až po zem a pod nimi šuchotavé stehná klasických tvarov? Je načase založiť Stranu Dolniakov a spojiť sa s Horniakmi v zdravej koalícii, aby to mal volič v istom volebnom období komplet. Lebo Dolniaky sú Dolniaky, ale ak to človek občas nemá komplet – môže ho od zdravej žiadze trafiť šľak…

Zdroj: Július Satinský: Šľak ma ide trafiť, HEVI 1997
—————————————————————–

Hanba im! Sláva nám!

24.03.2011

Hanba im! Sláva nám! Za druhej svetovej vojny bol slovenský štát spojencom Adolfa Hitlera. Slováci vypovedali vojnu USA. Z tých čias sa traduje anekdota: Dvaja slovenskí drotári sa o vypovedaní vojny Amerike dozvedeli vo Švajčirsku. Ihneď poslali vláde telegram: „Máme sa vrátiť domov, alebo máme udrieť zboku?“ Cítim vo vzduchu zrod nových vtipov. V jednom z nich [...]

Kniha byliniek

23.03.2011

Autorom nasledujúcich textov je košický rodák Sándor Márai (1900 – 1989), maďarský publicista a spisovateľ. Vyšli pod názvom Kniha byliniek, Kalligram 2002, preložil Peter Macsovszky. O usporiadanosti pohybov Dbaj na to, aby si sa nikdy neponáhľal, a vo svojej práci, v spoločnosti, aj v každodenných činoch sa podriaďuj prísnej dôslednosti faktov a situácií. Nechci dvoma [...]

Šľak ma ide trafiť

22.03.2011

Šľak ma ide trafiť z chrumkavosti Šľak ma ide trafiť, keď niečo, čo má byť chrumkavé, nie je chrumkavé. Podľa mňa by malo byť na svete všetko chrumkané. Celý svet by mal byť jeden veľký chrum. Ale ľudstvo je nepoučiteľné. Mnohí vyrastajú v rodinách, kde si na chrumkavosť nepotrpia. Minule som bol na návšteve a práve jedli haruľu (zemiakovú placku). Vraj [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 140
Celková čítanosť: 226344x
Priemerná čítanosť článkov: 1617x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy